Menüpontok

Tetoválás eltávolítás lézeres eljárással

 

Ma már a tetoválások eltüntetése, eltávolítása rutin feladat a bőrgyógyászati kezelésekkel foglalkozó szakemberek számára, a legújabb lézeres eljárások enyhe kellemetlenség mellett, hatékonyan és hegmentesen tüntetik el a tetoválást a bőrfelületről. 

 

Megunt tetoválásától könnyedén megszabadíthatjuk a Quanta System Q-kapcsolt lézerünk segítségével lézercentrumunkban, ahol bőrgyógyász szakorvosok határozzák meg a kezelés paramétereit, végzik a tetoválás eltávolítását! Kozmetikai és - akár színes - testtetoválások hatékony eltávolítása lehetséges intézményünkben.

a színes tetoválás is eltávolíthatóA tetováltak mintegy 25- 30%-a szeretne megválni megunt vagy nem esztétikus tetoválásától. Előfordulhat, hogy a festék gyulladásos reakciót, ekcémát vált ki és ezért szükséges eltávolítani a tattoot. 

Az eddigi bőrkárosító és fájdalmas kezelések, mint a savas hámlasztás, a dermabrasio, a műtéti kimetszés helyett a lézer technológia lehetővé teszi a fölösleges tetoválás gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb eltávolítását.

A nagy energiájú sugárzás szétrobbantja az irhában elhelyezkedő nagyobb festékszemcséket, az apró darabkákra hullott pigmentet pedig a szöveti falósejtek bekebelezik és elszállítják a bőrből, így a festék fokozatosan eltűnik.

 

Hogyan készül a tetoválás?

A tetoválás különböző festékanyagok bőrbe juttatását jelenti,ami  lehet amatőr és professzionális

A pontozó (szúró) tetoválásnál a mintát hegyes eszközzel (tű, tövis) ütik a bőrbe, majd a szúrt pontokkal borított felületet eltávolíthatatlan festékanyaggal dörzsölik be. Így készítették régen a „börtön-tattookat”, amelyeknél a tusszemcsék mélysége egyenetlen, a pigment anyag ritka. Ma már szalonokban készítenek, jó minőségű, sokszor művészinek mondható proffesszionális tetoválásokat. Itt a festékszemcséket speciális géppel juttatják az irhába, ezért a tetoválás mélysége egyenletes, a pigment anyaguk sűrű. A sminktetoválásnál a festéket egész felületesen, a hám és az irha határáig juttatják csak be, ezért néhány év alatt fokozatosan elhalványodik, majd kikopik a bőrből.

Bármelyik módszerről is van szó, az irhába juttatott festéktócsák ott rekednek a bőrben, mivel a falósejtek  nem tudják feloldani és  bekebelezni azokat, így a rajzolat véglegesen ott marad. 

A tetoválás története

Az angol tattoo szó a Tahiti tatau (nyomot hagyni) szóból ered. A szó használatát, mind magát a tetoválást Európában  Cook  tengerészei terjesztették el a 18. században. Az angolosított kiejtés különböző változatok után a tattoo formában állapodott meg. A tetoválás elég hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen használtak tetoválást Mezopotámiában, Egyiptomban, ismert volt ókori görögöknél, a rómaiaknál, mi több a legrégebbi tetoválást Ötzi, az 5000 éves Alpokban megtalált férfi múmia viseli. 

Jelentése és célja a különböző korokban és társadalmakban igen eltérő volt pl. Polinéziában a társadalmi állás és rang, Afrikában a törzsi hovatartozás jele volt. A trákoknál a nemesség, a rómaiaknál a bűnözök és rabszolgák megjelölésére használták. A mai korban a tetoválás egyre elterjedtebb, egyesek divatból, mások önkifejezésre használják, üzenet a külvilágnak, vagy életük fontosabb szakaszának megörökítését szolgálják.

Hogyan történik a tetoválás eltávolítása?

Tetoválások eltávolítására Quanta System Q-Plus A speciális kombinált lézerkészüléket használjuk, amely a legtöbb festékszín eltávolítására alkalmas. A lézer berendezés 1064 nm-es Q-kapcsolt Nd-YAG lézere a fekete és sötétkék, az 532 nm-es Q-kapcsolt Nd-YAG lézere pedig a lila, narancs, vörös és sárga pigmenteket képes kezelni és hatékonyan eltávolítani.

Az eljárás lényege, hogy a nagy energiájú sugárzás szétrobbantja az irhában elhelyezkedő nagyobb festékszemcséket, az apró darabkákra hullott pigmentet pedig a szöveti falósejtek bekebelezik és elszállítják a környéki nyirokcsomókba. Így a bőrből a festék eltűnik! Az egyes kezelések során a tetoválás egyre jobban elhalványul. Átlagosan 6-10 kezelés szükséges a tetoválás végleges eltüntetéséhez, de a több színt tartalmazó tetoválások esetén ennél több kezelésre is szükség lehet.

Az egyes kezelések időtartama a kezelendő felület nagyságától függően változó kb. 5-30 perc, de nagyobb felület esetén 1 óránál is több lehet. A kezeléseket 6-8 hetente ismételjük, mivel ennyi időre van szüksége a szervezetnek a tattoo szemcsék elszállításához.

Milyen tetoválásokat lehet eltávolítani?

A tetováláshoz felhasznált fekete, vörös narancs és kék színek, pigmentek általában jól eltávolíthatóak a bőrszövetből, ellenben a sárga, zöld, lila barna  illetve a világos narancs és világoskék tetoválások eltávolítása körülményesebb, több kezelést igényelnek.
A tetoválás eltávolíthatóságát a felhasznált pigment színén kívül a festékszemcsék elhelyezkedésének mélysége, a tetoválás kora, és a tetoválás módja is meghatározza.  

Vannak-e a lézeres tetoválás eltávolítás kezelésnek mellékhatásai?

A kezelés alatt minden villanáskor csattanó hangot lehet hallani és gumi csípéshez hasonló érzést lehet tapasztalni.

Nagyobb felület kezelésekor lehetőség van felületi érzéstelenítő kenőcsöt alkalmazni illetve az enyhe- vagy közepes fájdalmat nehezebben tűrő betegek kezelés előtt 1 órával fájdalomcsillapító tablettát bevehetnek.

Átmeneti pigment hiány, tehát a kezelt terület világosabbá válása előfordulhat, maradandó hegesedéssel azonban nem kell számolni.

A lézerkezelés után a kezelt terület kifehéredik, kissé megduzzad, ez 1-2 órán belül megszűnik, majd hólyagosodás, pörkképződés és hámlás kíséretében 2 hét alatt gyógyul. Enyhe égő érzés jelentkezhet 1-2 napig, ez hűtéssel, jegeléssel hatásosan csökkenthető. A kezelést követően a  területre 10 napon keresztül antibiotikum tartalmú kenőcsöket kell használni és védeni kell  kiszáradástól, felázástól, napfénytől. Minimum 30-as faktorszámú fényvédő használata szükséges azokban a hónapokban, amikor fény érheti.

Lézeres bőrkezelés előtt 2 héttel utána pedig 3 hónapig nem szabad szoláriumozni és napozni!

Mikor nem végezhető el a kezelés?

  □ terhesség, szoptatás ideje alatt
   kezelés előtti fél évben retinoid therapia,
   akut lázas betegség esetén 
   ha a korábbi tetoválás allergiás reakciót okozott, a súlyosabb reakció kialakulását elkerülendő

Milyen eredmény várható a lézeres kezeléstől? 

Az egyes lézer kezelések során a tetoválás egyre jobban elhalványul. A halványodás üteme elsősorban a szervezetben lévő falósejtek aktivitásától függ, de  befolyásolja  a bőrszín, a tetoválás mélysége, színe, mennyisége és helye is. Általában az amatőr és régebbi tetoválásokat könnyebb eltávolítani, mint a professzionális, új és többszínű tetoválásokat.

Olykor a tetoválás teljes eltávolítása nem  lehetséges, mert a tetoválók ismeretlen eredetű festékeket használhatnak, és azokat tetszőlegesen keverhetik. A kezelések 8 hét után ismételhetőek, amennyiben szükséges.

Hogyan lehet tetoválás eltávolítás kezelésre, vizsgálatra jelentkezni?

Amennyiben vizsgálatra, vagy kezelésre kíván jelentkezni Esztétikai lézercentrumunkba,
úgy kérjük az oldalon található » bejelentkezési űrlapot kitölteni és elküldeni számunkra,
vagy keresse kollégáinkat » ügyfélszolgálatunkon!


»

tetoválás

tetoválás eltávolítás

lézeres tetoválás eltávolítás


© 2015. Pannonderm.hu · Pannonhalma · Minden jog fenntartva!