Menüpontok

Pigmentfolt kezelés, májfolt eltüntetés

 

Májfoltok, pigmentfoltok az arc, nyak, dekoltázs területén, kézfejek bőrén alakulhatnak ki leggyakrabban. Oka a bőr pigmentanyagának, a melaninnak körülírt helyen történő felhalmozódása. Kialakulásukban genetikai tényezőknek, hormonális változásoknak, egyes belső szervi betegségeknek, gyulladásos betegségeknek van leggyakrabban szerepe. 

 

Közvetlen kiváltó oka  azonban a  napsugárzás UV tartománya, így kialakulását nagyban elősegítik a fényérzékeny kozmetikumok használata is. Kialakulásukban genetikai tényezőknek, hormonális változásoknak, egyes belső szervi betegségeknek, gyulladásos bőrbetegségeknek, fényérzékenyítő kozmetikumok használatának van leggyakrabban szerepe; közvetlen kiváltó oka  azonban a  napsugárzás UV tartománya.

A kezelés alapja, hogy a lézer fénye a melaninban szelektíven nyelődik el, annak szerkezetét megbontja, a szétesett részecskéket pedig a fehérvérsejtek eltakarítják.

 

 

A bőr legfelső rétegét, a hámréteget zömmel hámsejtek építik fel, de ezek mellett néhány más sejttípus is megfigyelhető. Ezek közé tartoznak a melanociták, a hám pigment termelő sejtjei. A melanociták elszórtan találhatóak a hám alsó rétegeiben és fő feladatuk  a bőr megóvása a káros sugárzástól. Napozás hatására a melanociták  ugyanis fokozottan termelnek pigmentet, amelyet  hosszú nyúlványaik segítségével a hámsejteknek adnak át. A pigment a hámsejtekben főleg a sejtmag körül helyezkedik el, sapkaszerűen védve azok genetikai állományát.

Mivel a hámsejtek 28 naponta  a megszületés-érés-elszarusodás-hámlás folyamatán esnek át, ha nem napozunk, a melanocita nem termel több pigmentet, így a  születő - érő hámsejtek nem tudnak több  melanint felvenni, a pigmentet tartalmazóak pedig 1 hónapon belül elszarusodva leválnak. Így az új hám nem pigmentált lesz, egyszóval  kifehéredünk.

1. Mi a májfolt (melazma)?

A májfoltok  általában az arcon megjelenő szimmetrikus,éles szélű sima felszínű  barna kerekded vagy ovális foltok. Leggyakrabban a homlokon, a szemek és  száj , állcsontok felett fejlődnek ki.

 

Lényege a melanin felszaporodása a hám teljes vastagságában, de bizonyos esetekben a hám alatti kötőszövetben is számos melanin tartalmú falósejt található.

Kialakulásuk pontos  oka nem ismert:

  • genetikai tényezők
  • hormonális hatások (terhesség, fogamzásgátló szedése, hormonpótló kezelés menopauzában)
  • májbetegségben (ld. májfolt) való gyakoribb megjelenése valószínűleg a csökkent ösztrogén csökkent lebontással függ össze.
  • bizonyos kozmetikumok
  • UV fény hatására a tünetek erősödnek

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Mi a szeplő (ephelis), a lencse (lentigó szimplex) és a tejeskávé folt (café-au-lait folt)?

A szeplők és a lencseszerű anyajegyek( lentigó szimplex) néhány mm-es, kerekded, lencseszerű  világosbarna foltok.

A szeplők főleg  fiatalkorban a napfénynek kitett helyeken, arcon vállon, mellkason, kézfejeken alakulnak ki.

A lencse vagy lencseszerű anyajegyek  bármely életkorban és bármely testtájon, akár nyálkahártyákon is kialakulhatnak, a szeplőhöz hasonló megjelenésűek, de télen sem halványodnak el. A tejeskávé foltok 2-5 cm nagyságú világosbarna foltok. 

 

Szövettanilag mindhárom elváltozás helyi melanocita szaporulat a hámban, és a sejtek több pigmentet is tartalmaznak. Világosabb bőrtípus esetén, főleg a vörös hajszínnel társultan kiterjedtebben jelenhetnek meg, az egész arcon, háton karokon

A szabályos nem változó szeplők és lentigók  ártalmatlanok, kezelést nem igényelnek. Nagyszámú tejeskávé folt multiszisztémás betegséget is jelezhet,ezért kivizsgálás szükséges.

 

 

 

 

 

napfolt, pigmentfolt3. Mi az időskori napfolt (szolaris vagy szenilis  lentigó)

Mindenki által ismert jelenség, hogy a nyári leégések után főleg a háton vállon  néhány mm-es szabálytalan alakú barna foltok alakulnak ki. Szenilis lentigónak is nevezik mivel kialakulásuk az életkor előrehaladtával nő.

Megjelenésük tulajdonképpen a korral arányosan növekvő fénykárosodás mértékétől függ.

Jelentőségüket az adja,hogy a bőr fénykárosodásának mértékére utal:nagyszámú szolaris lentigó esetén fokozott a  bőrdaganatok kialakulásának rizikója!

Szövettanilag ugyanúgy melanicitaszaporulatok a hámban, mint a szeplőnél láthattuk, azonban a kötőszövetben a fénykárosodás egyéb jelei is megvannak.

 

4. Egyéb pigmentfoltok

A bőr bármely gyulladásos betegsége  során másodlagos pigmentáció maradványtünetként kialakulhat, mivel ilyenkor a hám és a kötőszövet közötti határ megsérül és a melanociták pigmentje  nemcsak a hámsejtekbe jut, hanem a kötőszövetbe is „ lecsepeg”.

 

Fényérzékenyítő gyógyszerek vagy helyi  kozmetikumok hatására kialakuló foltok ezzel mechanizmussal jönnek létre. Jellegzetes példa a középkorú nők és férfiak nyakán kétoldalt kialakuló barnás- tarka pigmentáció,amely a nyakra fújt fényérzékenyítő parfümök és  borotvaszeszek hatására alakul ki napozás után. Számos zöldség, gyom és egyéb növény nedve is fényérzékenyítő hatású,ezért napon végzett kertészkedés során is gyarapodhatnak foltjaink!

Egyes endokrin –és anyagcserebetegségekben a bőr diffúzan pigmentálódhat. Kevéssé ismert, hogy tartós nyomás, vagy meleg  hatására is kialakulhat foltos vagy hálózatos megjelenésű fokozott pigmentació.

 

 

 

 

 

 

 

5. Mi a festékes anyajegy (naevus pigmentosus)?

A festékes anyajegyek( naevus,névusz) a melanociták jóindulatú daganatai. Az eredetileg nyúlványos  melanocita megváltozik, lekerekedik, úgynevezett névusz-sejtté alakul, és nem elszórtan hanem csoportosan, kis fészkeket alkotva helyezkedik el. Több típusa is ismert attól függően , hogy csak a hámban, csak az irhában, vagy a hámban és az alatta lévő irhában is névusz sejtes fészkek találhatóak-e.

 

Mi az az atípusos anyajegy?

Atípusos, azaz a nem típusos tehát szabálytalan anyajegy klinikai fogalom. Arra utal hogy méretében megjelenésében dermatoszkópos  képében szabálytalan anyajegy  un. megelőző eltávolítása szükséges,mivel ezekből gyakrabban alakulhat ki melanoma.

Fontos tudni, hogy míg a lentigókból  melanoma (rosszindulatú festékes bőrdaganat) kialakulása viszonylag ritka, a névuszokból  gyakoribb. A festékes anyajegyeket kizárólag ép szegéllyel szabad eltávolítani és szövettani vizsgálatot kell végezni.

 

 

 

 

 

 

 

6. Hogyan lehet  kezelni a pigmentált elváltozásokat?

Alapszabály, hogy anyajegyet csak sebészileg lehet eltávolítani.

Festékes anyajegynél  nem megengedett  semmilyen halványító krém, sem elektrokauteres, vagy fagyasztásos  eljárás, sem pedig lézeres kezelés!

A különböző halványító  kezelések kizárólag  szeplők és májfoltok esetén  engedhetőek meg. Minden kezelés előtt ezért szakorvosi vizsgálatra van szükség, bőrgyógyászati kompetencia  annak eldöntése hogy valamely festékes elváltozás hogyan  kezelhető!

 

Halványító krémek

Többnyire valamilyen  gyümölcssavas készítmény( AHA) segítségével halványodhat a pigment,de az elért eredmény tartósságához  tavasztól –őszig fokozott fényvédelemre van szükség. Eredményesek lehetnek a melanin-szintézist gátló krémek is(pl.azelainsav). A hatóanyagok bőrbe juttatása mezoterpiás módszerrel fokozható.

Kémiai hámlasztás és mikrodermabrázió

A kémiai hámlasztás során alkalmazott erősebb  savas készítmények ,mikrodermabráziónál pedig a finom smirgliszerűen működő csiszolókorongok a felhám leválást idézik elő. Szeplők,lentigók és májfolt egyes eseteiben  jó hatásfokúak, hiszen ott a probléma is a felhámban van- és az eredményesen lehámlasztható.

Fagyasztás

A felületes pigmentfoltok eltávolításának legegyszerűbb módja. A  -196 Celsius fokos folyékony nitrogén bőrre juttatásával felületes fagyást idézünk elő,az elhalt hámsejtek pedig néhány nap alatt  lehámlanak. Főleg körülírt kisebb és felületes pigmentfoltok esetén használható eljárás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lézeres pigmentfolt kezelés, pigmentfolt eltávolítás

A lézeres pigmentfolt eltávolító kezelések manapság a leghatékonyabb eljárások ezen a területen, ahol a lézer tuljadonképpen a szervezet "stimulálja" és így a szervezet maga távolítja el a sötét foltokért felelős sejteket a bőrszövetből. Az eljárás lényege, hogy a bőrbe hatoló lézerfény-nyalábok speciális hullmahosszuknak köszönhetően másképp nyelődnek el a különböző szövettípusokban. A pigmentfolt több energiát nyel el, felmelegszik és károsodik. A lézer így szétbontja a pigmentsejteket, közben gyógyulásra, regenerálódásra készteti a bőrfelületet. A szétbontott pigmentsejeteket az immunrendszer felelősei eltakarítják, miközben újraképződik a hámréteg, fokozódik a kollagéntermelés.
A nagy energiájú, mélyebbre jutó és melaninban elnyelődő lézersugarak hatásosak a májfoltok kezelésében is. A felületi, jóindulatú pigmentfoltok kezelésére az Apogee Elite lézert vagy Quanta System Q Plus A lézert használunk. Már egy kezelés is hatásos lehet, de általában kúra-szerű kezelés szükséges. Az így kezelt pigmentfoltok  átmeneti megsötétedés után néhány nap alatt lehámlanak.

pigmentfolt eltávolítás

A kezelések időtartama rövid, területtől függően általában 15-20 perc.

A májfolt kezelését követően néhány percig a bőr kivörösödik , majd 2-3 napig  a foltok sötétednek, végül  lehámlanak. A hámlást követően kb. 2 hét alatt normalizálódik a bőrszín.

További kezelésre lehet szükség a májfolt teljes eltüntetéséhez. A kezelések között 4-8  hét szünet szükséges, a javulás, halványodás fokozatosan történik. A kezelést követő 24 órában hideg pakolás alkamazható,1-2 nap elteltével a smink is  megengedett, 4-5 napig kerülni kell a forró fürdőt, testedzést, masszázst. 1 hónapig magas faktorszámú napvédő krémet kell használni és védeni kell a kezelt felületet a napfénytől.

Hogyan lehet kezelésre, vizsgálatra jelentkezni?

Amennyiben vizsgálatra, vagy kezelésre kíván jelentkezni Esztétikai lézercentrumunkba,
úgy kérjük az oldalon található » bejelentkezési űrlapot kitölteni és elküldeni számunkra,
vagy keresse kollégáinkat » ügyfélszolgálatunkon!


»

pigmentfolt

májfolt

pigmentfolt eltávolítás

pigmentfoltok kezelése


© 2015. Pannonderm.hu · Pannonhalma · Minden jog fenntartva!