Menüpontok

Rosacea kezelés

 

A Pannonderm Esztétikai Centrumban lehetősége van a rozácea betegség kellemetlen tüneteinek kezelésére! A kezeléseket végigkísérő bőrgyógyász szakorvosainkkal várjuk a bejelentkezését!

 

Rozácea betegség elnevezése (rózsaszerű) a fő bőrtünetre, az arcbőr vörös értágulatos elváltozására utal. Gyakori, kialakulásában az egyéni hajlamnak, örökletes tényezőknek nagy szerepe van. 

Az első tünetek rendszerint már fiatalkorban kezdődnek, időszakosan fellépő arcvörösség, és duzzanat jellemzi, de a betegek zömmel csak 40-50 éves kor körül, előrehaladottabb stádiumban keresik fel az orvost.

A rozácea ugyanis egy idült, egyre rosszabbodó, jellegzetesen hullámzó lefolyású betegség. Az intézetünkben alkalmazott lézerek a rozáceában kialakuló értágulatok kezelésében rendkívül hatékony megoldást jelentenek. A szelektív fototermolízis során a nagy energiájú lézerfény a környezet károsítása nélkül csak az erekben nyelődik el ,  ezáltal a tágult erek  fala összetapad  és az ér később felszívódik.

Akár már egyetlen kezelés is látványos javulást eredményezhet! Az időben elkezdett lézeres kezeléssel a súlyosabb elváltozások hatékonyan kivédhetőek.

A rosacea bőrbetegség kezelhető

1. A rozácea betegség lefolyása

A betegség lefolyása  során 3 stádiumot különítünk el.

1. Rosacea erythaematosa, teleangiectatica

Az  arc középső részén, (főleg az orron, homlokon, orcákon, állon) rohamszerű kivörösödések jelentkeznek, amit hőhullámszerű égő érzés kísér. A rohamok között a bőr tünetmentes. Az ismétlődő „flushok” (rohamszerű kivörösödések) során azonban egyre inkább tartós értágulatok (teleangiektáziák) jelennek meg, amelyek a rohamok között is láthatóak.

2. Rosacea papulopustulosa

A második stádiumban pattanásokra emlékeztető gennyes csomócskák alakulnak ki, ezek spontán csak hosszú idő alatt tűnnek el. Az egyes rohamok egyre tartósabbak és a pattanások az arc teljes egészére kiterjedhetnek. (Összességében a serdülőkori pattanásos betegségre emlékeztetnek a tünetek, de rozáceában nincsenek mitesszerek és az arcbőr jellegzetesen lilás-vörös színű a számos tágult erecske miatt.)

3. Krumpliorr (Rhinophyma)

A harmadik stádiumot az ismétlődődő gyulladások okozta kötőszövet felszaporodás és faggyúmirigy túltengés jellemzi. Főleg az orr megnagyobbodik, felszíne dudorossá válik, kialakul az úgynevezett krumpliorr (rhinophyma). Érintett lehet a homlok, az áll, a felső vagy alsó ajak környéke, a fülkagyló, de olykor az egész arc is.

 

Ez a három szakasz persze nem különül el élesen egymástól, az erythaematosás stádium kezdetét is nehéz lenne meghatározni, sokszor lassan és lappangva indul , és csak a gennyes csomócskák megjelenésével tudatosul a probléma. A kötőszövet felszaporodása gyakorlatilag a kezdetektől megindul.

A betegek negyedében a betegség a szemet is érinti; szaruhártya-, kötőhártya -, szivárványhártya-gyulladás vagy a szemhéjszélek érintettsége társulhat.

Fontos és súlyos szövődménye a szaruhártya átlukadása lehet, ezért szemorvosi konzultáció és szakszerű kezelés feltétlen szükséges.

2. Mi a rozácea oka?

Pontosan nem tisztázott, hogy hogyan és miért alakul ki ez a betegség, valószínűleg azonban a bőr kisereinek beidegzési zavaráról van szó. A tartós értágulat pangást okoz, rontja a szöveti vérellátást és gyulladást vált ki, ez eredményezi a gennyes csomók megjelenését.

A bőr erei meleg hatására kitágulnak, hideg hatására összehúzódnak- ez normális jelenség. Rozácea betegségnél azonban a bőrerek érzékenysége fokozott, másrészt hamar „elfáradnak” az erecskék, egyszer csak elvesztik az összehúzódó képességüket és tartósan tágultak maradnak.

A betegek megfigyeléseiből régóta ismert, hogy bizonyos dolgok, ételek, körülmények, rontják vagy fellobbantják a betegséget. Sok ilyen úgynevezett provokáló faktor van. Az egyes  shuboknál nem mindig lehet megmondani, hogy pontosan mi váltja ki, olykor több faktort is találhatunk, és ugyanannál a betegnél az egymást követő shubokat  más-más faktor is  provokálhatja.

3. A rozácea provokáló faktorai

A legfontosabb provokáló faktor a napfény, szinte minden beteg fényérzékeny, ezért márciustól októberig és szükség esetén, télen is megfelelő magas faktorszámú fényvédelemről gondoskodni kell.

Fontos a már szedett gyógyszerek átvizsgálása is - főleg vérnyomáscsökkentők, vízhajtók rendelkezhetnek fényérzékenyítő hatással. (Az ilyen gyógyszerek cseréjére akkor is szükség van, ha már régebb óta szedett orvosságokról van szó!)

A másik fontos faktor a diéta. Csípős fűszeres ételek (bors,chili,erős paprika,keleti fűszerek), alkohol és kávé rontja vagy fellobbantja tüneteket-, ami érthető  is, hiszen ezek az ételek mind  vérbőséget, kimelegedést okoznak az arcon.

Kerülni kell a túl hideg, vagy túl forró környezetet és főleg ezek gyakori és gyors váltását. A kezeletlen magasvérnyomás betegség ugyancsak provokálhat, hiszen a magasabb artériás nyomás a kiserekre is rátevődik. Feltétlenül meg kell említenünk, hogy a gyomor-bél rendszer bármilyen eredetű problémája meglehetősen gyakran szerepel kiváltó okként pl. a gyomorsav túltermelése vagy hiánya, reflux-betegség,  gyomorfekély, Helicobacter fertőzés, a hasnyálmirigy betegségei, epés panaszok, a vastagbél gyulladásos betegségei, vagy  egyes bélfertőzések (pl. giardiasis).
A hormonok szerepére utalhat a menopauza körül gyakori előfordulás. Egyéb okok között gócfertőzés, kontakt allergizáló vagy irritáló kozmetikum is szerepelhet. A rozáceas tünetek kiváltásában a  stressz és a lelki faktorok sem elhanyagolhatóak, ráadásul  a folyamat öngerjesztő is, hiszen a  betegség az arcunkra írva magát esetlegesen szégyenérzetet és alacsony önbecsülést okoz.

 

Rozácea és az alkohol

Ki ne ismerné Petőfi : Orbán című verséből a következő sorokat:

„... Temérdek borfélét ivott
     Meg Orbán,
     Vidám hajnal azért pirult
     Az orrán. ”

A közhiedelemben a rozácea oka a túlzott alkoholfogyasztás,ami  nem egészen igaz!

A betegek többsége hamar rájön arra, hogy egészen kis mennyiségű alkoholos ital is ront a bőr állapotán, ezért rendszerint egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rosacea kezelése4. Hogyan lehet kezelni a rozáceát?

Az Elite 1064 nm hullámhosszúságú fénye  a rozáceában kialakuló értágulatok kezelésében rendkívül hatékony megoldást jelent.

A szelektív fototermolízis  során a nagy energiájú lézerfény a környezet károsítása nélkül csak az erekben nyelődik el,és ezáltal a tágult erek fala összetapad, majd később felszívódik.

Akár már egyetlen kezelés is eredményes lehet- persze a tünetek súlyosságától, kiterjedtségétől függően mindig egyénre szabottan állapítjuk meg a szükséges kezelések számát.

A végeredmény a kezelést követő 4-6. héten értékelhető, hiszen az erek felszívódásához idő kell. A kezelés után szigorú fényvédelem, a kimelegedéssel-izzadással járó helyzetek kerülése javasolt (pl. szauna, gőzfürdő, intenzív sportolás). Mivel kis területről van szó, a kezelés a mindennapi tevékenységet nem gátolja.

 

A provokáló faktorok feltárása és kiiktatása, fontos. Az első stádiumban a hangsúly a diétán és fényvédelmen van. Helyileg érösszehúzó hatású, nyugtató, fedő, fényvédőt is tartalmazó krémek javasoltak. Csaknem minden nagy kozmetikai cégnek van erre a problémára gyártott készítménye, ezeket azonban megvásárlás előtt feltétlen érdemes kipróbálni, mert nem biztos, hogy  adott betegnek éppen megfelelő-e. (Kérjen mintát!)

A második stádiumban helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumok nagyon jó hatásúak, súlyosabb esetben a pattanásos betegség kezelésében bevált. A-vitaminsav-származék gyógyszer ( isotretionin) adható.

A harmadik úgynevezett phymas (phyma: a görög növedék, csomó szóból) stádium kezelése komoly gond lehet, itt plasztikai sebészeti  műtéti megoldás hozhat eredményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Végleges a gyógyulás?

A rozáceás hajlamot sem a lézeres, sem a gyógyszeres kezelés nem változtatja meg.

A kiváltó faktorok tudatos kiiktatásával sokat tehetünk magunk is a tünetmentes állapot fenntartásában. A lézeres kezelés óriási előnye és jelentősége, hogy az időben elkezdett kezelés a folyamatot a legelső stádiumban tudja megakasztani, ezáltal a súlyosabb elváltozások hatékonyan kivédhetők.

Természetesen a lézerkezelést sohasem késő elkezdeni, a gyulladt csomós stádiumban -megelőző gyógyszeres előkezelés után-  a lézerkezelés akár tökéletes végeredményt is hozhat!

Hogyan lehet kezelésre, vizsgálatra jelentkezni?

Amennyiben vizsgálatra, vagy kezelésre kíván jelentkezni Esztétikai lézercentrumunkba,
úgy kérjük az oldalon található » bejelentkezési űrlapot kitölteni és elküldeni számunkra,
vagy keresse kollégáinkat » ügyfélszolgálatunkon!


»

rosacea

rosacea kezelése

lézeres hajszálérkezelés


© 2015. Pannonderm.hu · Pannonhalma · Minden jog fenntartva!