Menüpontok

Szőrtelenítés, végleges szőrtelenítés

 

Ki ne szeretne bársonyosan sima, esztétikus bőrt? A hagyományos eljárásokkal végzett szőrtelenítés hatása azonban legfeljebb csak 3 hétig tart, a borotválás vagy szőrtelenítő krémek használata során pedig már másnap bosszankodhatunk az újranövő szőrszálak miatt. Próbálja ki napjaink leghatékonyabb módszerét az intézményünkben használt 755 nm-es alexandrit lézerrel!

 

Napjaink leghatékonyabb módszere a lézeres szőrtelenítés. 1995 óta nagy népszerűségnek örvend az egész világon. A nagy energiájú sugárzás a szőrtüszők mélyén elnyelődve véglegesen károsítja azokat, így nem termelnek többé vaskos pigmentált szőrszálat. Cynosure Elite + készülékünk alexandrit lézerével hatékonyan és biztonságosan végezhetőek el több féle bőrtípuson is a lézeres szőrtelenítéssel kapcsolatos kezelések!

 

Testünket a tenyerek és talpak kivételével szőr borítja. Az öltözködés megjelenésével  a szőrzet  elvesztette eredeti biológiai funkcióját,és az évezredek során jelentősen meggyérült , meggyengült ,csak a nemi régiókban, a hónaljakban illetve férfiaknál az arcon maradt  erősebb .A maradéktól való megszabadulás azonban mindig is fontos törekvés volt , mára pedig   az esztétikus és ápolt megjelenés egyik legfőbb kritériuma.

A szőrtelenítés története az ókortól

A legrégebbi ismert szőrtelenító módszer i.e. 5000 évvel ezelőttről származik, a nők gyantát, kátrányt, állati vért, epét és zsírt használtak. Kleopátra receptje égetett mész, víz, olíva olaj és arzén-triszulfát keverékéből állt. A görögök egyszerűen érdes  bőrrel ledörzsölték a szőrt, a rómaiak  csipesszel alakították a szemöldök vonalát , míg  a lábukra érthetetlen módon  főzött piócát kentek. A gyantázás ősének tekinthető cukor, citrom és faggyúgyanta keverék  a keleti népek találmánya.

Érdekes módon a középkorban is szőrtelenítettek tojáshéj darabkákkal, valamint ecet és macskaürülék segítségével. Az indiánok egész testüket simára borotválták apró éles kagylóhéj darabkákkal. A forradalmi újdonságot jelentő borotva egy amatőr feltaláló King Camp Gillette érdeme, majd megjelent 1915-ben az első női borotva, 15 évvel később pedig Remington elektromos női borotvája .

A szőrtelenítés módszerei az 1940-es évektől ugrásszerű fejlődésnek indultak, kémiai epilálószerek, hideggyanta csíkok, otthon használható epilátorok elterjedésével.

A XX. század végén megjelentek az új generációs, nagyon kíméletes szőrtelenítési eljárások, amelyek közül kiemelkedik a lézeres szőrtelenítés, napjaink leghatékonyabb módszere, amely 1995 óta nagy népszerűségnek örvend az egész világon főleg hatékonysága és biztonságossága miatt.

1. Lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés alapja, hogy a szőrszál pigmentje a melanin elnyeli a lézer fényét, ami hővé alakul.

A hőmérséklet elérheti a 65-70  ◦C-t is ,melynek  során a  szőrszálat termelő mátrixsejtek elégnek, de a környező struktúrák nem károsodnak( un.szelektív fototermolízis).A mátrix pusztulása miatt  szőrszál többé nem termelődik.

Nem mindegyik lézer alkalmas erre a kezelésre, csak azok, amelyeknek a fénye a melaninban jól nyelődik el.

Az intézményünkben alkalmazott 755 nm-es alexandrit lézer a leghatékonyabb, akár 3-4 kezelés is elegendő a tartós szőrtelenítéshez.

lézeres szőrtelenítés eljárás

A bőr hőkárosodásának megakadályozására hűtőgéleket használnak illetve a legmodernebb készülékek beépített hűtőrendszerének köszönhetően a beavatkozás csak minimális fájdalommal jár. Az egyes kezelések között 4-8 hetes szüneteket érdemes tartani, ugyanis ennyi időre van szükség, hogy a még működő és növekvő szőrszálak láthatóvá váljanak.

A szőrszál élettana, a szőrszál nővekedése

A hajszál/szőrszál növekedése ciklusokra oszlik. A folyamatosan növekedő anagén fázis 3-7 hétig tart, ezt követően az osztódás a mátrixban leáll és a hajszál katagén fázisba kerül. Ennek néhány hét az időtartama. Közben a szőrszál elválik a mátrixsejtektől és csak egész felületesen rögzül az irhában. Ez az úgynevezett telogen fázisú hajszál minden fájdalom nélkül kihúzható. Közben a mátrixsejtek új szőrszálat kezdenek termelni a régi pedig kihullik. Szerencsére az emberi szőrvesztés nem szinkronizált (az ember nem vedlik), a hajszálaknak csupán 10-15 %-a van telogén, tehát kihullás előtti stádiumban, 80-85 %-a pedig növekedési, azaz anagén fázisban. Egyéb testtájakon az anagén fázisban lévő szőrszálak aránya ettől eltérhet, pl. a karok és a lábszárak területén van a legkevesebb anagén fázisban lévő szőrszál.

Mivel bármely tartós szőrtelenítési eljárás csak az anagén fázisban hatásos, a karok és lábszárak területén több kezelésre lehet szükség. Magát a ciklusos növekedést számos tényező módosíthatja, pl. keringési, immunológiai faktorok, de elsősorban hormonális hatások - gondoljunk csak a férfiak erősebb szőrzetére vagy szőrzet eloszlásának nemi különbségeire

 

végleges szőrtelenítés2. Tartós vagy végleges a lézeres szőrtelenítés?

Értelemszerűen a lézeres szőrtelenítést követően a mátrixsejtek pusztulása miatt az adott szőrszál véglegesen eltűnik, elvileg nem nő ki újra.
Azonban mivel adott régióban  a szőrszálak testtájtól függően 60-80%-a van anagén (növekvő) periódusban, a kezeléseket ismételni kell különböző intervallumokban. A szükséges kezelések száma  testtájéktól és alkattól függően is változó lehet,pl. hónaljban 3-4 kezelés is elegendő, míg lábszárakon ennél több szőrtelenítő kezelés szükséges.

Előfordul, hogy a mátrixsejtek csak részlegesen pusztulnak el, megkisebbednek, és csökevényesen újranőnek. Ismételt kezeléseket követően ezek a szálak azonban már nem zavaróak, hiszen rövidebbek, vékonyabbak, világosabbak.

A lézeres szőrtelenítésre a sötét szőrszálak a legalkalmasabbak, ugyanis a világos vagy ősz szálak kevesebb energiát tudnak csak felvenni, ami nem biztos, hogy elég a pusztulásukhoz.

3. Hogyan történik a kezelés?

Szakorvosi vizitet követően a betegek javaslatot és árajánlatot kapnak. A kezelendő területet lefotózzuk, majd tesztkezelést végzünk.
A kezelések sorozatos villanásokból állnak, melyeket enyhe égő csípő érzés kísér. Egyetlen villanással egyszerre több szőrszál is elpusztul. A bőr hűtésére a kezelendő területen hideg levegős befúvást alkalmazunk.
A kezelés ideje a testtájtól függően néhány perctől 1 óráig terjedhet. Kezelések alatt speciális védőszemüveggel védjük a szemek épségét.

lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés lézerfény impulzusokat felhasználva roncsolja a szőrhagymákat,
többszöri szörtelenítő kezelést alkalmazva a végleges szőrtelen állapot is elérhető.

4. Mit kell tenni kezelés előtt és után?

Az első vizitre 2-3 mm-es kinövesztett szőrszállal kell érkezni, mert a szőrszál vastagsága, színe csak így ítélhető meg.
Kezelés előtt 1 hónappal nem szabad csipeszes, epilatoros vagy gyantás szőrtelenítést végezni, hiszen akkor nem marad a szőrtüszőben szőrszál, ami a fényenergiát elnyelné,ugyanakkor a kezelés napján a területet borotválni kell, mivel kezelésekkor a hosszú szőrszál maga nyelné el a fényt és nem jutna a szőrtüszőbe.
A szoláriumot, napozást is el kell hagyni (ugyanis a barna bőr pigmentjei is felveszik az energiát így a bőr egyrészt megéghet, másrészt kevesebb energia kerül a szőrtüszőkhöz), illetve a testékszereket el kell távolítani
A kezelések után általában szükség lehet a bőr hűtésére, jégzselé, vagy nyugtató hatású termálvizes spray használatára. A ritkán kialakuló enyhe szőrtüszőgyulladás antibiotikumos ecsetelővel jól kezelhető.
Másnap a szokásos kozmetikumok használhatóak, napozni és szoláriumozni azonban a kezelést követő 1 hónapig nem ajánlott.                               

5. Milyen előnyei vannak  a lézeres kezelésnek?

A lézeres kezelés hatékony, tartós és biztonságos megoldást jelent számos hagyományos módszerrel szemben.
A gyantázás hatása körülbelül 3 hétig, a borotva és a szőrtelenítő krémek hatása kb. 1-2 napig tart. Mindegyik okozhat allergiás vagy irritatív reakciót,  ezenkívül különböző bőrfertőzések  is  átvihetőek velük. Borotva használata során a visszanövő szőr olykor erősebbé is válik.
A hagyományos szőrtelenítés kellemetlen szövődményét az un. benőtt szőr betegséget a lézeres kezelés hatékonyan gyógyítja.

 

Benőtt szőr betegség

A benőtt szőr betegség esetén az újranövő szőrszál „eltéved” és átböki a szőrtüsző falát. A szervezet az így eltévedt szőrszálat idegentestként észleli és több-kevesebb gyulladásos reakcióval mintegy körültokolja, elszeparálja a szőrszálat. A folyamat eredményeként kemény csomócska képződhet a bőrben, vagy a hám alatt hosszasan bolyongó szőrszál az eredeti helyétől több cm távolságra jut újra  a felszínre.
A benőtt szőr betegségre hajlamos pacienseknél az egész érintett területen számtalan gyulladt szőrtüsző és barnán pigmentált , csomós vagy lapos  maradványtünetek láthatóak, leggyakrabban az lábszárak és a hajlatok bőrén.

 

6. Milyen mellékhatásai vagy szövődményei lehetnek a lézeres kezelésnek?

A lézeres szőrtelenítés napjaink leghatékonyabb és legbiztonságosabb kezelése.
Maga a beavatkozás minimális fájdalommal jár, természetesen a fájdalmat rosszabbul tűrő betegeknél van lehetőség érzéstelenítő krémhasználatára.
A kezelés után átmeneti bőrpír, vagy minimális szőrtüszőgyulladás kialakulhat.
A napfénynek kitett területeken elengedhetetlen a fényvédő használata a pigmentációs zavarok elkerülése végett.
A megfelelő bőrhűtéssel a fájdalmasság és a környező struktúrák esetleges megégése hatékonyan kivédhető.                                    

7. Mikor nem végzünk kezelést?

Serdülőkor előtt, terhesség és szoptatás alatt nem végzünk kezeléseket.
A pacemakerrel rendelkező betegek, a keloidképzésre hajlamosak vagy nagyszámú anyajeggyel rendelkező betegek szintén nem alkalmasak a kezelésre, továbbá nem kezelhető szőrszálat tartalmazó anyajegy sem ilyen módon.
Ellenjavallt a kezelés 3 hónapon belüli egyéb lézeres beavatkozást vagy kémiai hámlasztást követően, tetovált felületen,a szemöldök területén, aktív bőrbetegsége jelenléte vagy fényérzékenyítő gyógyszer szedése esetén.
 

Hogyan lehet kezelésre, vizsgálatra jelentkezni?

Amennyiben vizsgálatra, vagy kezelésre kíván jelentkezni Esztétikai lézercentrumunkba,
úgy kérjük az oldalon található » bejelentkezési űrlapot kitölteni és elküldeni számunkra,
vagy keresse kollégáinkat » ügyfélszolgálatunkon!


»

szőrtelenítés

végleges szőrtelenítés

lézeres szőrtelenítés


© 2015. Pannonderm.hu · Pannonhalma · Minden jog fenntartva!