Menüpontok

A LÖKÉSHULLÁM TERÁPIÁS KEZELÉSEK MŰKÖDÉSI ELVE

 

Ismeretes, hogy különféle fizikai energiák a gyógyászatban is jól hasznosíthatók, ilyenek például a lökéshullámok, melyek tulajdonképpen nagy erejű hanghullámok. Ezeket a hullámokat a bőrfelszín közelében létrehozva, a környező szövetek károsítása nélkül célzottan a problémás testtájékra irányítják, így különböző gyógyulási folyamatok indulnak el a kezelt területeken. A lökéshullám-terápia egy sokféleképpen alkalmazható kezelési eljárás a vázizomzat problémáinak csökkentéséhez.

Eleinte a testen kívül létrehozott lökéshullám-terápiát vesekőzúzáshoz használták, majd sikeresen kezdték alkalmazni ortopédiai problémák gyógyításánál is. A kezelések sikeressége az első terápia után érzékelhető, 2-3 kezelés után a páciensek több mint 80%-a számolt be a fájdalom megszűnéséről illetve jelentős csökkenéséről. A lökéshullám kezeléssel legtöbb esetben nemcsak panaszcsökkenést, hanem végleges gyógyulást is sikerül elérni.

Két különböző technikával lehet lökéshullámokat generálni. A 90-es évek elejétől kezdve akusztikus hullámokat használnak a krónikus fájdalomkezelések, a csontgyógyászat és különböző zavarok gyógyítása területén. Ezek az extrakorporális, vagyis a fókuszált lökéshullámok. A radiális lökéshullám-terápia csak a 90-es évek végén terjedt el. A fókuszált lökéshullám-terápia során elektrohidraulikus vagy piezoelektromos nyomáspulzusok generálódnak, ezek az úgynevezett lökéshullámok.

A radiális lökéshullám-terápia során egy mágneses generátor gyorsítja a kezelőfejben lévő lövedéket, és az így keletkezett ütések ballisztikus lökéshullámokat hoznak létre.

RLHT - Radiális lökéshullám-terápia

Radiális lökéshullám-terápia során a nyomáspulzus emelkedési ideje jóval alacsonyabb, mint amikor fókuszált lökéshullám-terápiáról beszélünk. Radiális lökéshullámterápia során, a maximális nyomás 15 MPa körül van. A hullámok különböző átmérőjű applikátorokon keresztül hatolnak a szövetekbe.

A folyamat közben a hullámok radiálisan, vagyis sugaras irányban terjednek a szövetekben a kiindulási pontból. A behatolás mélysége kb. 35-40 mm.

40 mm-nél a lökéshullámok hullámhossza jóval nagyobb, mint az applikátor átmérője, ennek eredménye a szétágazó, fókuszálatlan behatolás. A lökéshullámok energiája kontrollálható a fejben lévő lövedék gyorsaságának változtatásával (frekvencia).

Lökéshullám terápia

A radiális lökéshullám terápia működési elve

A radiális lökéshullámok számos anyagot szabadítanak fel, melyek a testben serkentő reakciókat váltanak ki. Ennek eredményeként fájdalomcsillapodást, a véredények tágulását, vérkeringés-javulást és szövetregenerálódást tapasztalhatunk.

  • A ciklooxigenáz-2 (COX II) enzim gátlás
    A gyulladást okozó közvetítők, mint például a COX II enzim gátolható radiális lökéshullámokkal (anti-gyulladásos hatás).
  • Sejterősítés aktiválása
    A sugaras lökéshullám előidézi a szabadgyökök kibocsátását. Ez a folyamat segíti a test teljes védekező mechanizmusának munkáját.

A radiális lökéshullám-terápiát több mint 10 éve sikeresen alkalmazzák különböző mozgásszervi zavarokkal rendelkező pácienseken.

Különböző tanulmányok igazolják, hogy például lúdtalp (Plantar fasciitis) esetén több, mint a betegek 80%-a számolt be javulásról (fájdalomcsillapodás és funkciójavulás) lökéshullám-terápia után. Az esetek 70%-ban jobbnak bizonyult a lökéshullám-terápia más kezelési módszereknél!

 


»

lökéshullám kezelés

radiális lökéshullám-terápia


© 2015. Pannonderm.hu · Pannonhalma · Minden jog fenntartva!